2.10.2009

Mortgage Kredi Transferi / Tapu İşlemleri / Ortak ATM Rezilliği üzerine

Şimdi yazacaklarım Mortgage kredi transferi sırasında edindiğim tecrübeleri içermektedir. Yazı uzun olacağından önceden bilgi vermek istedim.

Bundan tam bir sene önce A bankasından %1,50 faizli 120 ay vadeli Mortgage konut kredisi almıştım. Malum bu günlerde kredi faizleri düştü. Ben de yeniden yapılandırma için A bankasına giderek başvuruda bulundum.Görüştüğüm Bireysel Müşteri Temsilcisi (bundan sonra BMT olarak anılacaktır.) faiz oranını 1.19' a düşürebileceklerini, vade de ise bir değişiklik yapamayacaklarını söyledi. Hatta bankalarına ait kredi kartlarını kullanmadığım, otomatik ödeme talimatı vermediğim gibi sebeplerden dolayı da bu rakamı aşağıya çekmesinin mümkün olmadığını belirtti. %1,19 faiz ile yeniden yapılandırma yapabilmem için genel müdürlükten onay alması gerektiğini, onaylandığında bana bildireceğini de ayrıca ekledi. Sevgili BMT ile bu görüşmeyi bayram öncesi yapmış idim.

Bayramdan sonra bana geri dönmedikleri için işlemin onaylanmadığını düşündüm ve başka banka arayışına girdim. Önce G bankası ile ikili görüşmelere başladım, oradaki BMT çok yardımcı oldu. Ama faiz oranını 60 ay vade için %1,02' nin altına indiremedi, üstüne bir de 1500 TL masraf istedi. Bir de V bankasına gitmek istedim. Çünkü bu sitedeki oranlara baktığımda V bank en avantajlı banka olarak görünüyordu. V banka gittim, 60 ay vade için %0,99 faiz ve sıfır masraf ile kredimi transfer edebileceklerini söylediler. Bu oranın uygun olduğunu düşünerek yanımda hazır bulundurduğum evrakları çok hanım biri olan BMT' ne teslim ettim. Tek eksiğimiz kapatılacak miktara ait bilgileri içeren A bankası tarafından onaylanmış yazı idi.

Yazıyı almak için A banka gittiğimde bana geri dönme nezaketinde bile bulunmayan BMT bir anda benim için canla başla çalışır oldu. Genel müdürlüğe telefonlar etti, ekstra indirimler istedi ama V bankın oranına inemediği için beni ikna edemedi. Israrlarım üzerine zorla da olsa V banka gönderilecek yazıyı imzaladı.

Esas süreç bundan sonra başlıyordu. Bir yıl önceki tecrübelerimden tapu işlemlerinin güçlüğünü biliyordum ve sırf bu yüzden kredi transferi yerine A banka yeniden yapılandırma yaptırabilirdim. Ancak aradaki faiz farkı %0,06 idi ve benim için oldukça yüklü miktarda paraya tekabül ediyordu.

Gelelim tapu serüvenine. Efendim her yerde aynı mı bilmiyorum? Burada tapu dairesinde işlem yaptırabilmek için sabah sekizde orada olmanız gerekiyor, yoksa işiniz bitmiyor. Sekizde sizin bulunduğunuz ada/parsel ile ilgili işlemleri yapan memurun önüne diziliyorsunuz sıra sıra. Memurun yapacağı iş, 5 parçadan oluşan evrakları kontrol etmek, bilgisayara girişini yapmak. Kısaca tamımlarsak, ön kayıt almaktan öte bir iş değil (kendisine ayıp olacak ama). Bu ön kayıt işlemlerini ise saat 12' ye kadar tamamlamak lazım. Çünkü öğleden sonra kayıt yapmıyorlar. Üşenmedim zaman tuttum bu işlemi bir kişi için yaklaşık 15-25 dakikada yapıyordu. Diğer memurlar aynı işlemi 5 dakikada tamamlayarak, işleri seri bir şekilde gerçekleştirdiler haklarını yememek lazım. Bir an başka adadan mı ev alsaydım diye düşündüm. Önümde 8 kişinin olduğunu düşünürsek, memurun elinden ön kayıt yazısını aldığımda saat 11 olmuştu. Oradan tapu müdürüne gidip bana işlemlerini yapmak için naçizane bir memur atamasını rica etmem gerekiyordu. Bunu da hallettikten sonra kıymetli memura ulaştım. Ne yalan söyleyeyim kendisi karşılaştıklarım içinde işini en iyi yapandı. Kendisi elime ödeme kağıdı vererek beni bankaya gönderdi. Benim hiç anlam veremediğim,  onların ise ipotek harcı dedikleri 150 TL yi tapu hesabına yatırdım ve bu sefer randevu vermesi için icazet alıp tekrar tapu müdürünün huzuruna çıktım. 15:30 ile başlayan pazarlığı 13:30 ile sonuçlandırarak huzurundan ayrıldım.

İşlemin diğer aşamasına geçmiştik. Randevu zamanını ve o saatte kendisini tapu idaresinde bekleyeceğimi V bankın BMT' ne söyledim. 13:30 da ben tapudaydım ama memur yoktu. İlerleyen dakikalar içerisinde beni aradı ve kendisini benim almam gerektiğini, bankada beni beklediğini söyledi. Bre insan evladı ben sana tapuda görüşürüz dediğimde niye demedin bunu dedim içimden, ama sadece içimden. Bin taksiye gel, parasını ben veririm dedim, artık sıyırmıştım. Adana' daki taksi ücretlerini düşününce ne kadar sıyırdığım daha iyi anlaşılabilir. Memur geldi imzalar atıldı. Evin üzerine 2. ipotek kondu. Banka rahatladı ben tükendim, migrenim tutmuş, gözlerimi açamaz olmuştum. Önce işe geldim, oradan eve gittiğimde yolda nasıl araba kullandığımı, eve nasıl geldiğimi hatırlamıyorum bile.

İşin büyük bir bölümü tamamlanmıştı. Ertesi gün V banktan A banka kredi kapatma tutarı kadar EFT yapılacak ve işlem bitecekti. V bankta bir sürü kağıda imza attıktan sonra nihayet EFT' yi yaptırdım. Paranın karşı tarafa transferi 1. 5 saat aldı. Elden götürseler 10 dakikalık mesafe oysa ki. Teknoloji böyle sapıtıyor bazen işte.

A bank yine mırın kırın etmeye başladı. Gelin iptal edin, kredi kapatmayalım, ben tekrar genel müdürlüğe sorayım falan filan. Deli olacağım, adam krediyi kapatmıyor. Kardeşim para benim değil mi kapat diyorum,  cezası ne ise veriyorum diyorum, anlamıyor. Genel müdürlükten onay almam lazım dedi, sigortalarım attı. Ama yapacak bir şey yok, eline düştük bir kere. Genel müdürlüğe mail attı, sonucunu bekliyor. Şaka gibiydi. Hesaba parayı yatırıyorum ama borcumu kapattıramıyorum. Paramla rezil oldum dedikleri bu olsa gerek. Ya genel müdürlük onay vermezse diyorum, kapatamazsınız diyor. Param var kardeşim  diğer bankayı boşver, dedemden miras kaldı, aldım parayı sana yatırdım diyorum. Sizi anlıyorum diyor ama anlamıyor. Anlatamadım derdimi. 1 dakikalık iş öğle tatili araya girince ve sevgili BMT öğle tatilini 1 saat uzatınca 2 saatte tamamlandı.

Kapatma cezası, % 2 erken ödeme cezası ve kalan ana paramı da ödeyerek A bankasını tarihe havale ettim. İşlerim bitti mi diye soracak olursanız, henüz bitmedi. Daha DASK, Hayat sigortası ve konut sigortasının zeyilnamelerini yaptırmam gerekiyor. Daha sonra A banktan ipotek kaldırma yazısı almam ve tapudan ipoteği kaldırmam, V bankın ipoteğini 1. sıraya aldırmam gerekiyor. Peki bunları yapacak gücüm kaldı mı diye soracak olursanız. Enerji topluyorum, şarjdayım.

Niye anlattım bunları derseniz ise bu günlerde popüler olan kredi transferini yapacak arkadaşları bilgilendirmek için. Peki anlatacaklarım bitti mi? Hayır. Sırada Ortak ATM rezilliği var.

Tapu ipotek harcını yatırmak için gerekli olan parayı A banka ait ATM uzak olduğu için Z banka ait ATM den çekeyim dedim. Ne de olsa tarih 1 ekim idi ve ortak ATM hizmeti başlamıştı. Efendim bir kalemde parayı çektim, gönlüm rahat nasıl olsa hepsi ortak. Ama işe gelip, yaptığım işlemleri internetten kontrol ettiğimde, Z bankın işlem parası olarak 4 lira aldığını gördüm. Gözlerim döndü. Hepsi kandırmaca. Sanki Z bank taş attı kolu yoruldu. Ortak falan değiller kardeşim, basbayağı bizi kandırıyorlar. Ben yandım siz yanmayın diye anlattım bunu da.

Umarım kredi transferi yapacak arkadaşlara bir faydam dokunmuştur. Şimdi kalın sağlıcakla.

Not: Banka isimleri olarak kullanılan harfler, rastgele seçilmiştir, bir kasıt yoktur. İstenilseydi X, Y, Z şeklinde de adlandırılabilirdi. Ancak ben böyle adlandırmak istedim. Kimse bir mana çıkarmasın.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Geçmiş olsun, biz isimlerden anlayacağımızı anladık. Bu arada ortak ATM konusunda yazı yazmıştım ben de kazıklamaları kaçınılmazdı.

Kağıttan Gemiler dedi ki...

Teşekkürler.
ATM konusunda yazdıklarınızı okumuştum aslında ama yine de işlme parası alacaklarına ihtimal vermemiştim. Fazla iyimser davranmışım.

D. dedi ki...

Biz de benzer şeyler yaşadık. Sizin yazıdan gaza gelip yazdık birşeyler:)Aşağıdaki linkte bulabilirsiniz;

http://www.kirmizibaykus.com/2009/10/08/konut-kredisi-yapilandirma-maceralari/

7.oda dedi ki...

inanın ben okurken yoruldum :(

Adsız dedi ki...

cok tesekkurler ilginc