17.06.2010

Eskimo tarifi

Herşeyi ilk başından anlatacak olursak ki ben uzun uzun anlatmayı pek bir severim.
Yıl: 2001, yer Adana ve Temmuz sıcağı, bunaltıcı bir hava. Ben iki canlı, Ömür' ü taşıyorum içimde. Sıcaktan bunalmışım, bir ay kalmış doğuma. Canım birşey istiyor ama ne istediğini bilmiyorum. Sürekli canım birşey istiyor diye dolanıyorum ortalıkta. Ne istiyor diyenlere, tarif edilecek birşey de değil istediğim.

Yine böyle bir zaman, eşim birden ben senin ne istediğini biliyorum dedi ve yol kenarında ilk gördüğümüz bici bici tezgahının yanına arabayı park etti. İki yıldır Adana' da yaşıyordum. Bilmediğim tatları denemeye gösterdiğim direnç yüzünden yöresel hiçbir şeyi denememiştim. (Bir ara içli köfte maceramı da anlatsam iyi olacak).

Çok net hatırlamıyorum ama yemek istemedim başlangıçta sanırım. Eşimin ısrarları ile bici bici değil ama karşambaç istedim. Karsambacın bici biciden farkı içinde nişastadan yapılmış muhallebi parçalarının olmaması. Sadece rendelenmiş buz, şeker ve gıda boyasından oluşuyor.

İşte böyle bir telepati ile tanıştım karsambaç ile. Gerçekten o gün canım karsambaç istemişti ve eşim istediğim şeyin adını bulmuştu. İnsan daha önce tatmadığı birşeyi isteyebilirmiş demek ki. 

Ayrıca kızımın da neredeyse iki yaşından beri karsambaç tiryakisi olması ve yerken ki mutluluğu ise ayrı bir mevzu. O gün karsambaçı isteyenin aslında o olması, benim bunu hissetmem, eşimin de tanımlaması ise bir aile örneği.

Gelelim esas konuya. Evde karsambaç biraz zahmetli ya da ben öyle düşünüyorum. Buzun rendelenmesi gerekiyor. Bunun yerine evde eskimo yapmak daha kolay. Hafta başından beri bizim evde eskimo yapılıyor ve kapış kapış yeniyor.

Merak edenler için kısaca anlatmaya çalışayım.

Plastik bir bardağın içerisine yaklaşık yarısına kadar reçel suyu, marmelat ya da meyve suyu konulur. Ben reçel suyu ya da marmelatı tercih ediyorum. Üzeri içme suyu ile tamamlanır ve iyice karıştırılır. Donması için dondurcuya konulur. İstenirse bardağın içerisine çubuk konulabilir. Donduktan sonra ister çubuğundan tutarak, ister kaşık ile kazıyarak yenir. Yapımı oldukça kolay, yemesi bir o kadar keyiflidir. Sıcak yaz günlerinde insanı serinletir, içini ferahlatır.  Çok eski zamanlara dayanan, yöresel bir tatlı çeşitidir.

Eskimo da tarif ettim ya, artık gerçekten Adana' lı olmuşum demek ki.

1 yorum:

nymphea dedi ki...

Geçen hafta eskimoyu anlatmaya çalışmıştım buradakilere, hatta bilmemelerine çok şaşırmıştım:)) Şimdi bu yazıyı görünce çok güldüm:)Ben de her yaz yazpıyorum eskimo, özellikle eşim bayılıyor.. Bu arada sorduğun için çok teşekkür ederim en kısa zamanda yeni bir şeyler yazacağım, yerleştim iyice:)