5.11.2009

Anneannemin ilaçları

Kendimi bildim bileli anneannemin yeri çok ayrıdır benim için. Kimselerin söylediklerine inanmam kolay kolay, inatçıyımdır, dediğim dediktir. Kimselere eyvallahım yoktur, dik başlıyımdır. Gel gör ki bir anneannemi kıramam, onun sözünden çıkamam. Ne derse doğrudur benim için. Söylediklerini yaparım, tavsiyelerine uyarım ve reçetelerini hep uygularım.

Uzun uzun anlatmak lazım anneannemi aslında. Bir kaç satırla geçiştirmek ayıp olur. Anneannem bir lokman hekimdir adeta, doğada yetişen tüm otları tanır, hangisi yenilebilir, hangisi neye iyi gelir bilir. Babasından öğrenmiş tüm bunları. Çocukluğumda onunla tarla bayır gezip, çok ot topladım. Topladığımız otlara çukur deriz biz, yöresel bir tabir.  Bizim topladığımız çukurları annem temizledikten sonra özenle saklardı buzdolabında. Her yemeğin yanında avuç avuç yerdik. Ben çok iyi tanımıyorum maalesef şifalı otları. Tüm bilgiler anneannemde. Allah ona uzun uzun ömür versin, hiç yanımızdan ayrılmasın.

Yazıya başlarken niyetim domuz gribi için alternatif olabilecek birkaç çareden bahsetmekti aslında. Ama alternatif deyince de anneannemden bahsetmeden olmazdı. Çünkü bu çarelerin hepsi ona ait. Ben bizzat kızımda denedim ve işe yaradığını gördüm. Belki sizlerinde işine yarar diye düşündüm.
Naçizane önerilerim şunlar olacaktır.

Kış başladığında kızıma sabahları kahvaltıdan önce 2 kez olmak üzere 1 çay kaşığının içine terayağ ve bal koyarak yutturuyorum. Boğaz enfeksiyonundan koruyor ya da ben öyle olduğunu düşünüyorum. Anneannemin tavsiyesidir, benim için kuraldır.
 
Bir ikincisi ise soğan suyu ile balı karıştırıp 2 tatlı kaşığı içiriyorum. Soğuk algınlığı ve gripten koruyor. Bunu günün aklıma gelen her saatinde yapıyorum. Sabah akşam, hastalık öncesi sonrası hiç fark etmez.

Yemek konusunda çok titiz ve hassas olan kızımın nasıl oluyorda bunlara gelince hiç gıkını çkarmadığına ise şaşıyorum. Alışmış kudurmuştan beterdir derler ya sanırım doğru.

Umarım tavsiyeler sizin de işinize yarar.

Yarın burada olmayacağım, iş için Ankara' ya gidiyorum. Umarım yarın güneşli bir gün olur, çünkü kısa güne pek çok şey sığdırmam gerekiyor.

Herkese hastalıklardan uzak sağlıklı günler diliyorum. Şimdiden iyi haftasonları.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Ayten demek yarın Ankara'dasın, ne güzel olur görüşsek, mümkün olur mu dersin? sevgilerimle..

Kağıttan Gemiler dedi ki...

Keşke mümkün olsa :((
Ne çok isterdim.