16.03.2010

Bilgi paylaştıkça çoğalır

Ömür yaşadıklarını paylaşmayı sevmeyen bir çocuk. Bunun tersi olsun çok isterdim aslına bakarsanız. Gün içinde neler yapıyor, arkadaşları ile ilişkileri nasıl, öğretmeni onunla ilgili neler söylüyor, dersler hakkında ne düşünüyor, hangi dersi çok seviyor gibi pek çok konuda onunla sohbet etmek zevkli olurdu eminim. Armut dibine düşermiş değil mi? Benim de yaşadıklarımı paylaştığım pek söylenemez.

Bu biraz genetik biraz da hafta içi yaşadığımız koşuşturmalı hayatın dayattığı bir durum aslında. Akşamları bir arada olduğumuz kısıtlı zamanları da yemek hazırlamak, ödev yapmak gibi işlerle geçirdiğimizden sohbet etmeye vakit de kalmıyor.

Dün akşam yatmadan önce aramızda geçen bir konuşmadan bahsedeceğim. Bakalım bu konuda sizin yorumlarınız nasıl olacak. 

Ömür son iki türkçe yazılısında atasözleri ile ilgili soruyu boş bırakmıştı. Son yazılıda da öğretmen bir konu vermiş, bu konuyla ilgili bir atasözü yazmalarını istemiş ve Ömür yine cevaplandırmamış. Diğer soruların hepsi doğru. Ben de bunun üzerine yatmadan önce atasözü çalışması gerektiğini, yabancı dilden çeviri kitaplar okumak yerine türk yazarların masal, hikaye gibi kitaplarını okumasının atasözleri konusunda ona yardımcı olacağını söyledim. Sonra arkadaşlarından yardım alabileceğini, onların atasözlerini nasıl çalıştıklarını öğrenmesinin de kendisine yardımcı olacağını söyledim. Bunun üzerine Ömür' ün cevabı beni hayrete düşürdü. Kızımda benim gibi düşünmüş ve atasözü sorusuna doğru cevap veren  sevdiği bir arkadaşına nasıl çalıştığını sormuş. Arkadaşı ise hem nasıl çalıştığını söylememiş hem de tavrı ile Ömür' ün kalbini kırmış. Benimle paylaştığına göre Ömür bu duruma çok üzülmüş, içerlemiş. 

Rekabet ne kadar erken yaşlarda başlıyor artık. İnsan hayatı bu yürek acıtan tecrübelerle öğreniyor doğru. Sorun bu acı tecrübelerin bu kadar erken yaşlarda başlıyor olması. 

Arkadaşının bencil davrandığını söyledim, bildiklerimizi paylaşmanın öneminden bahsettim. Bu duruma üzülmemesini, ona doğru çalışma yöntemi bulması için yardımcı olacağımı söyledim. Hoşuna gitti, yüzü güldü canım kızımın. Boş bir defter bulduk hemen. Hergün düzenli olarak 5 atasözü, 5 deyim öğrenmeyi ve öğrendiklerini anlamlarıyla birlikte deftere kaydetmeyi planladık.

Bildiklerini paylaşmayanlara inat, defteri okula götürdü bugün, bildiklerini arkadaşlarına da öğretmek için.

5 yorum:

ZEYNEP dedi ki...

Ah aferin Ömür' e :) Sadece arkadaşlarına değil koca koca adamlara da örnek olsun bu yaptığı..

nymphea dedi ki...

Gerçekten ağzım açık kaldı, nasıl yaa o yaşta ne rekabeti:(( Bu hale mi geldik biz..

Adsız dedi ki...

Bence tamamiyle yanlış yapmışsınız. Kesinlikle paylaşılmamalı. Bilgi paylaşıldıkça çoğalmaz. Bilgi sahibinin değeri düşer. Bu benim bunca yıllık çalışma hayatımla sabit.

Benden size tavsiye sistemin aldatmacalarından Empati, Yardımseverlik, sevgi, saygı vs. terimlerden uzak tutun kendinizi ve çocuğunuzu.

iyi günler

Beyaz Hanımeli dedi ki...

Bence güzel bir davranış bu. Bilgiyi paylaşmak olmasa bile sadece paylaşmayı öğrenmek ve öğretmek için güzel bir örnek. Zamanımızda insanlar o kadar kendi içlerine dönmüşlerki başka insanlarla paylaşımın ne olduğunu hatırlamıyorlar. Çocuklara bencil diyoruz ama onlara bu duyguları biz işliyoruz, istemeden bile olsa.
Sevgiler.

Kunegond dedi ki...

Ömür'ün yaşadıkları hiç yabancı gelmedi bana:)
Adsız'ın yorumunu da çok tuttum:)
Sevgilerimle.